LELONG @ RECOND

Posted by salman faris hamat under


Salam,
saya baru dapat idea,emas terpakai yg dibeli oleh saya dari penduduk kuala krai dan kedai emas haji yunus pasir putih .

kadang kadang rupa emas masih baru, cuma tuan empunya kesuntukan wang dan ingin menjual emas utk mendapatkan TUNAI! trade in utk fesyen baru ...
jadi saya akan publish gambar di blog ini dgn harga pasaran tanpa upah !
jika ingin khidmat cucian(chrome), hanya tambah kos krom sahaja.

Ini kerana ada sesetengah dari kita gemar membuat koleksi emas lama, dan ingin meletakkan di pajak gadai islam , dapat cash beli lagi...tunggu apabila harga meningkat jual ....
Ini merupakan satu trend sekarang!
buleh tanya pakcik google?
kedai emas online
kedai jual emas  terpakai
emas terpakai untuk dijual
beli emas 916 harga tinggi

jadi ini adalah salah satu alternatif kepada mereka di samping emas jonkong untuk pelaburan jangka pendek dan jangka panjang.

contoh harga mac 2010 saya jual emas terpakai 916 rm110/g ..mac 2011 saya buy back  rm125/g
HARGA LELONG 25 jan 2014 RM140segram....

916 baru tanpa upah. ..gambar semua d blog bracelet dan necklace.







...cepat sebelum harga naik rm200 segram





utk cikgu khairul serawak















                                                   
                                  









                                                     fesyen padat /tumpat ..sesuai utk simpan ,
                                              ar rahnu sekejap!harga naik rm200 tahun depan ..jual ..
                                           CONTOH 916 BARU YG LELONG  TANPA UPAH 

                                             Gambar 1 fesyen benson berat min. 27.2gram ke atas
                                                           2. bunga melor /kikir  berat min. 13.6gram
                                                           3. NO.10 berat min. 27.2gram
                                                           4. NO.16 berat min. 27.2gram
                                                           5. mesin tegak berat min. 4gram
                                       semua ini fesyen padat & tumpat ...sesuai utk pakai,simpanan utk pelaburan.

                                         
                                         




ILMU DAN NASIHAT KEPADA YG buat pelaburan melalui BELI ,GADAI ,BELI 


katakan anda menpunyai  modal rm17,500, melalui skim ini dgn modal sebanyak itu jumlah emas yg dapat adalah 3X ganda....sila baca sampai habis ilmu di bawah;
 contoh beli emas terpakai 916 !
cara lain beli jonkong bar Public gold ,GCP, dinar kelantan dan macam-macam produk yg terdapat di pasaran.

tempat gadain yg syariah ;
contoh pengiraan
harga semasa 916 (RM186.30)
999 (RM200)
BERAT Gram X harga semasa = nilai marhum
60-70% nilai marhum =duit cash dapat ( UPAH SIMPAN 1-1.6% )

CONTOH ;
beli 916 terpakai dari saya dapat 100g =rm175segram(916 baru rm205/g kat kedai emas +upah )
LANGKAH 1
dapat 100g gi gadai kat bank rakyat,AGRO dsb
100gX rm186 X 0.70(70% nilai marhun =dapat cash RM13,000 )
UPAH SIMPAN 1%=RM130 SEBULAN X 6BULAN =RM780
jika 12 bulan rm130 X12=RM1560

2.dah ada cash rm13,000
beli lagi 13000/175= dapat lagi 74.28 g
gadai lagi dapat rm9672 upah simpan rm96sebulan =rm576 utk 6 bln

3.beli lagi dapat 55g ....gadai lagi
dapat rm7200 beli lagi dapat 41g upah simpan rm72=rm432 utk 6 bulan

4. 41g gadai lagi dapat rm5338 upah simpan rm53=rm320 6bln

5. dapat 30g gadai lagi rm3971 upah simpan =rm39=rm238 6 bln

6 beli lagi 22.69g gadai lagi rm2954 upah simpan rm29=rm177 6bln

7. dapat 16.88g gadai lagi dapat rm2197 upah simpan rm22=rm131 6 bln

8. dpt lagi 12.55g dapat rm1634 upah simpan rm16 =rm98 6 bln

9 dpt 9.33g gadai lagi dapat 1215 upah simpan rm12=73 6bln

tgk brp kali kena turun naik bank rakyat ,,,,

perlu diingat kos upah dgn bank rakyat ditanggung oleh pelabur....RM (780+576+432+320+238+177+131+98+73)rm2825 utk 6 bulan ....

jumlah emas 361.73 gram ...banyak memang banyak ..tapi semua fizikal kat bank rakyat !!!!

jika harga naik kena cari duit lain utk tebus....

tu pasal ramai yg buat teknik nie...modal 100g buleh dapat 360 gram ..3.6 kali .......

harga ems tak tahu buleh naik sebanyak tu dalam masa 6 bulan ...
yang untung saya /kedai emas ....banyak barang dapat jual ...risiko pelabur tanggung...
tetapi emas memang berbaloi utk disimpan...harga akan naik ..naik berapa ? tak ada siapa buleh ramal...

yang untung ;
1.bank rakyat
2.kedai emas @ tauke syrkt emas
poh kong, habib , PUBLIC GOLD , GCP, Dan banyak lagi ....
6 bulan harga tak naik seperti yg dijangka kan ...aduh upah simpan nak kena bayar ....
setiap pelaburan ada risiko ?

yang nie salesman@ agen tak cerita ..
dia cerita untung-untung ..harga makin naik ....

bulan julai 2011 harga 916 terpakai rm142/g
ogos melanjak rm166/g
september turun rm142/g
jika kaji ,perhati memang ada naik turun ...

kena masa harga naik... ada untung ...
graf menjunam , sakit kepala , upah simpan kena bayar ....
setiap pelaburan ada risiko ...ada ilmu senang ...






















Links to this post

jonkong kelantan 99.95% -

Posted by salman faris hamat under

Salam,

Kepada pelabur di luar sana yg masih mencari-cari medium pelaburan.







contoh emas lama/terpakai (916,900) sebelum di proses

Emas ini bukan emas perhiasan, tetapi untuk pelaburan masa depan .

Dari mana datangnya emas 99.95% ini? Saya akan membeli emas terpakai (916,900,585,750, atau suasa) daripada org ramai yg berurusan dgn Kedai Emas Salfinah Hj Yunus.  kemudian ,saya akan memproses emas tersebut utk dijadikan emas 99.95%! saiz berat yg akan ditawarkan adalah 10g,20g,50g,100g,250g,500g dan 1kg !! dah faham dari mana datangnya emas, dan kemana ia pergi ...faham prinsip kerja nya!


                                        hahaha....dah ada cop 10g dan 99.9



Khas pada yg nak masuk ar rahnu , berat 20g, 50g ,100g
Harga daily sila klik harga terkini.
  
Tips: harga emas sentiasa naik, kaji,perhati harga nya ...ada peluang utk buat duit!!!
kepada sesiapa yg berminat nak beli ,nak jual emas terpakai atau ada pertanyaan sila kemukan ....




.


<s


SOALAN:KENAPA JONKONG BEZA RM6 ..HARGA BELI DAN HARGA JUAL 
     JAWAPAN:INI ADALAH YG TERMURAH DI PASARAN BERBANDING 
a) public gold beza rm7.54-rm13segrams -bentuk cantik
                                          b) public bank GOLD INVESTMENT ACCOUNT (GIA) BEZA RM5.31/g
                                           c) maybank GIA beza rm5.57/g
                                           d) DINAR KELATE rm58 satu dinar
                                           
SILA KLIK LINK KAT BAWAH UTK PERBEZAAN HARGA..








SILA BACA ARTIKEL DI BAWAH Jika nak melabur!








SOALAN : KENAPA HARGA EMAS TERPAKAI 916 HARGA BARU RM131 HARGA TERPAKAI RM114 BEZA RM14/g 
JAWAPAN: Ini kerana emas 916 akan diproses utk menjadikan mutu 99.5% ! kos rm14 adalah kos proses utk saya menjadikan mutu dan ketidaktentuan harga pasaran .Rasanya agak adil utk saya dan pelanggan.Tetapi jika jumlah yg banyak ini buleh di buat budi bicara lagi...

Jadi dgn penerangan di atas ,di harap para pengunjung akan jelas , mengenai sistem pelaburan emas.
emas 916, adalah emas perhiasan dan bergaya, harga beli mahal campur upah lagi..tetapi dapat bergaya bagi wanita..
walaupon begitu emas 916 pon ada untung jika tempoh masa 3-5 tahun ;
contoh harga pada 2004 adalah rm65/g Harga emas 916 baru
tetapi pada 2010 harga rm110/g (harga emas terpakai...mencecah rm120/g)

Emas jonkong 
tiada upah , harga bergantung pada harga pasaran dunia, kelantan umumnya..

jadi fikir-fikir....




terima kasih ....

TERKINI 20 NOVEMBER 

RAYYAN JEWELS SDN BHD ADA MENYEDIAKAN KHIDMAT ARRAHNU Utk jonkong saya ...

10g =rm1800 (modal awal ) buleh dapat 30g dgn kadar upah simpan bulan rm72sebulan

caranya:

1. bank in duit rm 1800 (harga semasa, jika esok naik @turun ikut harga semasa)
2. resit akan dikeluarkan dan dipos. 



3. fizikal jonkong akan disimpan oleh sy. setelah digadaikan , dan akan terima surat gadaian seperti di bawah.     



4. Proses akan diulang sebanyak 2 X utk mendapat 20g lagi...........................................................
     5. Apabila harga naik(nak jual) , sila poskan resit, sy akan buat kira-kira harga semasa(contoh) rm195/g  X brp gram nak jual (30g) = RM5850 (anggaran harga naik, situasi sebenar mungkin berbeza)
tolak kos Arrahnu 3600+upah simpan (RM288 jika 4 bulan) =RM1962   DAH DAPAT UNTUNG 9% (sekadar anggaran sahaja)








Links to this post

harga dunia